26 februari 2010

Öl på önskelistan


Jag är ju ingen öldrickare, men nu tror jag att jag kommer att köpa minst sex burkar öl. Jag får väl övertala mannen att dricka dem :) Orsaken är att man får ett fint ölglas tillsammans med tre ölburkar. Vi har redan två glas i samma form, men de här har Nikolai Sinebrychoffs egen namnteckning ingraverat eller vad det nu kan heta. Kanske påmålat, men det låter inte lika fint...

Jag gillar text som mönster överlag, och speciellt gamla och autentiska handstilar. Min morbror hade mommos autograf, namnet Astrid, på sin segelbåt, det var fint! Nu råkar det sig dessutom att min släkting var ingift i släkten Sinebrychoff så det känns ju lite extra speciellt. (Mommos kusin (?) gift med Nikolais barnbarn)

Dessutom säljs glasen (och ölen) i vår närbutik så det är ingen större ansträningning att köpa dem, vi iddes inte ikväll då vi var på promenad och vek in för att köpa godis, men nästa gång...

21 februari 2010

Fru Tallunds ljuva hotelliv

Jag har blivit bortskämd med sambo och sällskap! Förr skulle jag antagligen ha hittat på mycket mer att göra, jag brukar inte alls tycka om att shoppa med sällskap. Nu har jag bara haft tråkigt och känt mig ensam. Dessutom har det varit iskallt och blåsigt.

Flög till den presidentliga hufvudstaden på fredag morgon. Hann inte så mycket mer än checka in på hotellet och få i mig en kopp kaffe och en underbar smörgås på Bulevardens Kaffesalong (lyxigt namn!) innan kursen började. Kursdagen löpte på bra, jag stickade slut på ett helt nystan medan jag lyssnade på föreläsaren. Hann nog både anteckna och diskutera samtidigt- jag är ju kvinna!

Lunchen intog en del av oss på en Kinarestaurang där de hade både thailändsk mat och sushi på buffébordet. Vet inte om det här nu då var "äkta sushi", men jag blev i alla fall inte imponerad. På kvällen shoppade jag faktiskt tills jag droppade, men det var inte speciellt roligt. Jag var trött och yr och det blev ju inte bättre av allt folk överallt. Dessutom höll jag mest till i det gigantiska Forum så det blev inte så mycket nya spännande upplevelser.

Nåja, kanske jag inte ska berätta alla detaljer. Jag är i alla fall lite besviken på hotellet här på Fina Gatan. I morse skulle jag njuta av en lång och skön hotellfrukost utan stress. Men det var massvis med folk även här. Det är ju inget "fel" i sig, men personalen räckte inte till. Det var en massa saker som var slut, vilket ledde till långa köer. Inte hann man med diskplockning heller. Jag hittade till slut det enda lediga bordet, men fick snart sällskap av en liten flicka och hennes föräldrar. Jag fick en känsla av att hon inte vågade äta när jag var där, så jag skyndade mig lite...

Uppe på rummet var det igen lite trist. Har börjat på en ny bok, men inte kommit så långt så den fängslar. Den olästa kursboken lockade inte heller. Jag tittade på ett finskt inredningsprogram och på svensk morgon-TV. Ryckte upp mig och gick till gymmet en våning upp för att kolla hur det såg ut, kanske en träningsrunda? På en yta mindre än mitt hotellrum hade man trängt in ett löpband, en motionscykel, några viktmaskiner och en massa hantlar. Det var ingen annan där, men det kändes ändå trångt. Tittade på mer tv och packade mina grejer.

Nu sitter jag i foajen och hittar inte ens nåt roligt att göra på internet... Dessutom drar det kallt om fötterna eftersom ytterdörren trots att den är ganska långt borta. Det är väl såna här gånger man ska skriva med stora bokstäver BORTA BRA, MEN HEMMA BÄST?! :) :) :)

13 februari 2010

Mera normalt bröd

Jag testade också ett annat som visade sig vara både lättbakat och gott. Det blir nog fler såna här! Inga konstigheter heller så jag tror också att det går hem hos barnen :) Receptet kommer från Matklubben.

3 dl havregryn (gärna fiber)
3 dl rågflingor
1 dl vetekli eller kruskakli *
50 g smör eller margarin
6 dl kokande vatten

50 g jäst
2 dl vatten
1 msk salt
½ dl sirap
ca 12 dl bakvetemjöl special, rågsikt eller lantbrödsmjöl **

* Jag använde en ny produkt som heter bakningskli, det innehåller alla fyra sädesslagen och dessutom linfrön, morot och plommon (!)

** Jag tog semlemjöl och blandade bara 7 dl i degen före jäsning. Sen knådade jag in 4 dl till, alltså totalt 11 dl.

Gör så här:

Mät upp grynen, kli och smör i en bakbunke. Koka upp vattnet och häll det över blandningen. Rör om och låt svalna tills det är fingervarmt, ca 30 minuter.

Smula ner jäst i en annan bunke. Värm vattnet (2 dl) fingervarmt och häll det över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Häll i salt och sirap. Tillsätt den avsvalnade grynblandningen och sedan mjölet lite i taget. Beroende på mjölsort och hur man mäter kan mängden behöva regleras. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.


Ta upp degen och knåda den smidig. Smörj en långpanna. Kavla ut degen lika stor som pannan och lägg i den. Jag var lite lat och knådade degen i bunken. Sen stjälpte jag bara ut i formen och plattade ut lite. Det gick alldeles utmärkt och sparade både disk och bänkskurning :). Skär rutor med en vass kniv, gärna insmord med lite olja för att det ska vara enklare att skära. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter. Grädda brödet i 225 grader varm ugn i ca 15- 20 minuter. Lägg över på galler och låt svalna under duk. Tips: Baka brödet i en mindre långpanna, för att få brödet högre. Jag bakade i en stor teflonform 35x 25 cm. ´










Första brödet

Receptet hittade jag i Annika Sjöös blogg. För enkelhetens skull skriver jag in det också här. Jag tycker ibland att jag mår dåligt om jag äter för mycket bröd och mjöl. Därför ville jag testa det här. Det innehåller inget mjöl alls och är alltså helt glutenfritt, dessutom inget sött alls. Jag har inte ännu ätit en riktig smörgås utan bara smakat på brödet som ljummet med lite smör på.

Tja. Det är ju inte samma sak som bröd, men kanske med gott pålägg funkar det. Speciellt om alternativet är att aldrig äta bröd. Nu kommer jag väl aldrig att hålla så hårt på det, men nån gång kan det ju vara bra att "mjölpausa" och då kan ju det här vara ett alternativ. Förutom att det är mjölfritt är det dessutom proteinrikt då det innehåller både ägg och grynost.

Svårt var det i alla fall inte, däremot måste man skaffa hem en del som man kanske inte alltid har i skåpet.

Blanda ihop:
6 ägg
4 dl linfrön *
1 dl sesamfrön *
100 g hackade mandlar *
1 dl torkade aprikoser
50 g kruskakli (=krossade psylliumfrön)
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk brödkrydda (jag tog hälften anis och hälften fänkål)
50 g smält smör
1 dl creme fraiche
250 g grynost (keso)

* Jag använde en del hela linfrön och en del krossade, hade inga sesamfrön så jag tog kokosflingor :). Rensade skåpet och tog mandelspån, kanske inte det bästa, men det gick.


Shopping i hufvudstaden?

På fredag flyger jag till Helsingfors för del två av min utbildning. Vi slutar först kl 17 på fredagen och 16 på lördagen så det finns ju inte speciellt mycket utrymme för shopping och annat program. Men jag efterlyser ändå trevliga förslag. Det behöver ju inte bara vara shopping heller. Sen stannar jag ända till sen söndag kväll och ska besöka några äldre släktingar, men om nån har söndagsöppet har jag säkert nån timme då också.


Tacksam för alla förslag, det är ju så lätt att man bara halkar in i de gamla vanliga när man har ont om tid. Inte för att jag är speciellt ofta i Helsingfors heller...



6 februari 2010

Bröllopspyssel

Nu har vi (åtm jag) börjat få frågor nästan dagligen om "hur långt har ni kommit med bröllopsplanerna?" Jag blir nästan lite rädd och tänker "borde vi göra något?" Vi ska ju ändå ha festen på restaurang och de har lovat att både koka, duka och beställa tårta.

Nåja, en del har vi ju gjort. Inbjudningskorten är skickade, kläderna till stor del provade och köpta. Blommorna är beställda, fotografen bokad. En del planering återstår förstås. Häromkvällen satte jag mig ner med en stor burk indianpärlor och gjorde det första placeringskortet i barnmodell, för de vuxna har vi en mer eldfängd variant. Men jag vill ju inte beröva de "egna" barnen en möjlighet att pyssla, de ska få fortsätta med så många de orkar och vill. Jag får väl hålla i strykjärnet och ta över när de tröttnar.

Sex (6) veckor kvar nu.... :)

Framåt varje dag


På vinden är taket klart i alla rum utom ett. Dessutom är tapeterna halvvägs i barnens vardagsrum. Till barnrummen är färgerna valda, men inte köpta. Tapetval återstår. Det ska vara en blandning av flera sorter. Sen behövs golv också. Våtrumstapet och -golv är också valda. Framåt en bit i taget alltså! :)



Snart skummar det!


Jag har fått mitt första Buzzador-paket. Jag har fått en flaska Dove visiblecare Reniewing duschcréme. Och dessutom 12 små flaskor (ändå 55 ml) att dela ut åt vänner och bekanta. Men först ska jag testa duschcrémen en tid själv för att kunna sprida det Goda Budskapet. Jag kommer alltså att framstå som en Dovemissionär den närmaste tiden. :)

Men det krävs ju att den är bra då förstås! Jag kommer inte att ljuga för sakens skull. Sen ska jag rapportera vad jag tyckte på nätsidan och så har jag gjort mitt för den här gången. Det låter ju inte alltför invecklat. Dessutom tycker jag om Dove's sätt att göra reklam, de tar ställning i "skönhetsfrågor" och anti-anorexi som inget annat företag (vad jag sett). Visst kan det tyckas vara "politiskt korrekt", men ändå- ingen annan gör det!

Nu ska jag svettas ut min migrän en stund till, det börjar reda upp sig, och sedan ta en skummande dusch.