22 oktober 2012

Pärlor av glas... i misstag

Iförrgår kväll använde jag kameran som lampa då jag letade efter det nedfallna äpplet. När kameran ska ställa in skärpan (och kanske mäta nåt mer, vad vet jag) skickar den ut en ljusstråle. Den lyser inte länge så jag tryckte flera gånger för att få ledljus när jag gick över gräsmattan. Några gånger tryckte jag så länge så att ett foto togs. Ibland blev det till och med bra, helt oplanerat... :)


Den här måste ni faktiskt klicka på!

Omstart version 7.0

I morse när jag gick till bilen kändes det kyligt. Det var det ju, det var -4 grader. Men det var en speciell punkt på mitt ena lår som kändes extra kall och jag var tvungen att känna efter. Jodå, jeansen hade fått ett litet hål. Och det var skamjeansen! De jeans jag blev tvungen att köpa i vintras då jag hade alltför många jeans som var för små.

Visserligen är det ganska billiga jeans med stretchkvalitet och tighta, men ändå. Nu fick jag nog! Jag är med i en "gå ner i vikt"-grupp inom MOVE. I lördags pratade jag med en i samma grupp, men från en annan by. Hon hade gått ner 4 kg under hösten. För mig har inget hänt. Och kom inte och säg nåt om att muskler väger mer än fett för så mycket har jag inte lyckats träna.

Nu är det skärpning som gäller. Slut en massa småätande av godis och annat onyttigt, slut med "bara det här"-tänkandet. Slut med dålig karaktär och "skämma bort mig själv". För jag mår ju inte bra av det! Dessutom är jag hjärtligt trött på maten hemma. Nu har vi haft barnen här varje vecka, så det blir bara "barnmat" hela tiden. Så jag tog beslutet. Nu deltar jag inte i deras matlagning utan lagar eget eller dricker pulverdrycker (som jag vet att inte är den bästa mathållningen man kan ha, men i alla fall som en start). Och det är ju inte så att jag överger stackars oskyldiga barn, de är 13, 14 och 18 och alla kan laga mat. Dessutom har de en pappa. :)

Dålig mobildbild jag försökte bättra på så det inte liknade... nåt annat....
Idag kom jag hem från träning ganska sent och lite ruggig och frusen så jag ville ha varm mat. Jag gjorde en soppa med egna morötter och pappas tomater och lök. Jag kokade dem i en skvätt vitt vin och fyllde på med vatten. Jag hade också i röda linser. Efter mixning rörde jag ner en hel del vitlöksost och strödde på lite riven ost. Självklart kryddade jag också, men salt, peppar, basilika och spiskummin. Gott gott! Såhär kan jag gärna fortsätta leva. Som kontrast kan jag berätta att resten av familjen åt makaroner och kotletter med 40 % kötthalt. Yey.... Känns som om jag fick mer proteiner än de ;)

Men var och en med sitt. Det här var första dagen. På resten av mitt liv som det så käckt heter. Och det skulle vara ganska skönt om det blev så. Att jag slapp börja om och om och om igen. Att jag kunde skapa vanor som håller. Pretty please!

21 oktober 2012

Bubbel i burken

Förra söndagen startade jag en surdeg. Jag följde det här receptet, men läste det inte tillräckligt noga. 


När jag matat degen i tre dagar trodde jag att jag skulle få börja baka, men nej, då skulle den stå i ytterligare minst två dagar.


Först på lördag eftermiddag hann jag börja baka degen. Man skulle röra i mer mjöl bara och sen låta den jäsa. Absolut ingenting hände. Kändes ganska logiskt då jag varken tillfört värme (varmt vatten?) eller jäst. Jag stjälpte upp degen och knådade igenom den. Lade till 1,5 dl ljummet vatten, en matsked torrjäst och mera mjöl och lät den ligga. Den verkade inte så mycket mer jäst senare heller. Det var nervöst! Å andra sidan kom jag på att rågsurbröd inte är direkt fluffigt heller. Jag bakade ut små tunna rågkakor och det kändes genast bättre.


Sen var det lite jobbig gräddning kvar. Först 15 minuter i 250 grader och  sen en halvtimme i 200 grader. Jag hade tre plåtar.... Jag gräddade alla i varsin kvart och sen alla tillsammans. Det blev rätt bra till slut, några var aningen kladdiga inuti, men okej.



Det blev ett riktigt bra lass till slut. Observera hjärtat som jag och mannen delade på. :) Förutom all råg (använde både vanligt och grovt) lade jag till lite solrosfrön, vilket syns på den nedre bilden. En sak som jag knappast hade tänkt på om jag inte hade läst det i ett annat recept är att det är bra att dela alla bröden medan de är varma och mjuka. Alla man köper är ju också färdigdelade.


Kvällspromenad


Helt oredigerad bild, såhär blev den i natriumlampornas sken utan blixt, även om det inte var så mörkt i verkligeheten. Man får nästan julkänslor av sånthär mysljus.


Skörd


Hushållets morotsskörd. Upptagna av sonen faktiskt. Han är kanske den som är hetast på att äta dem också, arbete och ätande hör ihop har vi märkt. :) Men det är väl bara att passa på medan de är tunnskaliga och goda.



Vårt allra första äpple, har tyvärr inte letat fram anteckningen om vilken sort det är, men gott var det.


Och vårt andra och sista äpple, hann trilla ner och få lite frost på sig. Från samma träd. Två äpplen från tre träd känns lite futtigt.

Kvällssol



En dag då jag kom hem från jobbet var ljuset helt fantastiskt. Älska oktobersol! Klicka på bilderna för större storlek!

Frost




Först originalbilden och sen en blå variant av samma bild.