20 november 2009

Roslund och Hellström


Jag läste ut min fjärde bok av författarparet Anders Roslund och Börge Hellström idag. "Edward Finnegans upprättelse", den tredje i serien, men den fjärde lästa för mig.

Anders är kriminalreporter och Börge har haft ett struligt liv med jobbig uppväxt, kriminalitet och har senare varit med och startat KRIS (Kriminellas revansch i samhället).

Deras böcker är inte lätta. De är omskakande och brutala och nästan alldeles för sanna. Men de skakar om och de får mig att tänka. Jag har läst många böcker i mitt liv, men det är inte många som verkligen har fått mig att fundera över mina egna åsikter på det här sättet.


I den första boken "Odjuret" tar pappan till ett litet mördag våldtäktsoffer (5 år) lagen i egna händer och skjuter mannen som sitter utanför ett dagis och bevakar sitt nästa offer. Vem skulle inte göra likadant? Är det inte rätt att rädda andras liv genom att offra en annans? Boken har också en sidohistoria om en stad där misstankar väcks helt ogrundat och vilda ödesdigra följder det får. Hur lätt det är att sprida rykten och trigga igång människor...

I "Box 21" får man alldeles för många brutala sanningar och traffickingoffren och de prostituerades situation. Hur de unga flickorna bryts ner så totalt att de inte orkar kämpa emot. Och de vågar också skriva böcker utan lyckliga slut. Allt ordnar sig inte alltid. Kanske för någon, men självklart inte för alla.

"Flickan under gatan" hör till de böcker jag minns bäst. Av alla jag nånsin läst. Jag lyssnade på den som cd-bok under många och långa promenader. Det var också skrämmande läsning om en hel värld med osynliga människor som bor under Stockholms gator. Och en parallellstory om en busslast små rumänska barn som dumpas och överges på en ödslig gata en tidig vintermorgon. Om limsniffande treåringar. Om verkligheten som jag inte visste fanns.

För författarna plockar ganska mycket ur verkligheten. I en av böckerna skriver de att det är de värsta sakerna som stämmer...

Och nu sist "Edward Finnegans upprättelse". En bok om dödsstraffet i USA. En bok som tar oväntade vändningar ännu på de allra sista sidorna. Ett slut som nästan gjorde mig arg. Bara för att det var så överraskande. Och dödsstraffet är ju helt sjukt egentligen. Vad ger oss rätten att döda en människa som dödat? Blir det inte en oavslutat kedja då? Intressanta noter i slutet av boken med siffror från Canada som visar att antalet mord har minskat betydligt efter att dödsstraffet avskaffades.


Framförallt är böckerna spännande på varenda sida. Jag kanske framställer dem som faktaböcker kring brott, men de är spännande thrillers som ofta tar oväntade vändningar. Och som sagt- skapar en massa tankar! Alla böckerna finns i min bokhylla för intresserade lånare. De kommer inte att drabbas av bokutrensningar! :)

2 kommentarer:

Marika sa...

Oj vad du läser mycket! Jag skulle vilja läsa mycket snabbare jag också, men varje gång jag börjar läsa blir jag så trött... =/

Fru Tallund sa...

Oj nej, jag läser inte alls mycket! Och inte i närheten av vad jag skulle vilja! De här fyra jag berättade om här har jag läst under flera år. Den senaste pocketboken tog nog flera månader att läsa. Cd-boken gick fortare, den lyssnade jag på medan jag packade och fixade och pendlade till jobbet. Jag läser dessvärre inte mer än högst 20 böcker i året. Om ens det.