3 dl havregryn (gärna fiber)
3 dl rågflingor
1 dl vetekli eller kruskakli *
50 g smör eller margarin
6 dl kokande vatten
50 g jäst
2 dl vatten
1 msk salt
½ dl sirap
ca 12 dl bakvetemjöl special, rågsikt eller lantbrödsmjöl **
* Jag använde en ny produkt som heter bakningskli, det innehåller alla fyra sädesslagen och dessutom linfrön, morot och plommon (!)
** Jag tog semlemjöl och blandade bara 7 dl i degen före jäsning. Sen knådade jag in 4 dl till, alltså totalt 11 dl.
Gör så här:
Mät upp grynen, kli och smör i en bakbunke. Koka upp vattnet och häll det över blandningen. Rör om och låt svalna tills det är fingervarmt, ca 30 minuter.
Smula ner jäst i en annan bunke. Värm vattnet (2 dl) fingervarmt och häll det över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Häll i salt och sirap. Tillsätt den avsvalnade grynblandningen och sedan mjölet lite i taget. Beroende på mjölsort och hur man mäter kan mängden behöva regleras. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
Ta upp degen och knåda den smidig. Smörj en långpanna. Kavla ut degen lika stor som pannan och lägg i den. Jag var lite lat och knådade degen i bunken. Sen stjälpte jag bara ut i formen och plattade ut lite. Det gick alldeles utmärkt och sparade både disk och bänkskurning :). Skär rutor med en vass kniv, gärna insmord med lite olja för att det ska vara enklare att skära. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter. Grädda brödet i 225 grader varm ugn i ca 15- 20 minuter. Lägg över på galler och låt svalna under duk. Tips: Baka brödet i en mindre långpanna, för att få brödet högre. Jag bakade i en stor teflonform 35x 25 cm. ´
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar