7 september 2012

Smördegspiråger


Man kan plocka fram ett paket smördegsplattor ur frysen (och därmed göra rum för roliga saker). Man kan kavla ut plattorna lite och dela dem på mitten. Säkert går det okavlat också, men de är mer samarbetsvilliga i tunnare format. Sen steker man köttfärs och blandar i lite roliga saker. Jag tog salt, peppar, tomatkross, vitlöksost och riven ost. Osten gör att fyllningen tjockare så den håller ihop och inte rinner ut. Det kunde ha varit mer kryddor, t ex vitlök. Smaken i osten försvann ganska mycket.Man klickar ut köttfyllningen, viker ihop och trycker till. Lyckas man få jämna kvadrater kan man göra trianglar, men man kan också vika ihop till rektanglar. Det braiga bakunderlägget som ligger där man lagt det kommer från IkeaGrädda i 200 grader i 15-20 minuter. Mina gräddades i 18 minuter för att vara exakt.


Servera med sallad. Kinkiga tanter kan med fördel serveras överbliven fyllning och stekt närodlad squash istället. Imorgon får de andra testa om pirågerna är lika goda kalla. I så fall är de ju en ganska matig picknick.


3 kommentarer:

Helena i Ljungsbro sa...

Jag trodde att du skojade lite, tills jag insåg att ni nog faktiskt stavar piroger med å där borta!

:-)

Fru Tallund sa...

Jag var tvungen att börja googla. Och det ska väl nog vara med -o. Jag trodde båda gick. Här stavas det också med å, men t ex inte på paket i affären. Det finns karelska piroger som är väldigt vanliga och populära. Ordet (i betydelsen liten pastej) kommer från ryska och på finska heter det piirakka, kanske därifrån a:et har blivit ett å?

Här används ordet också för pajer ibland, eller åtm i mer finska delar av Finland. Man kan t ex prata om blåbärspiråg, fast det skulle jag aldrig säga.

Liten språkdiskussion såhär på kvällskvisten. :)

Helena i Ljungsbro sa...

Man måste ju få vara lite djup ibland!