30 januari 2013

Äntligen ett svar

Igår var jag på läkarbesök eftersom barnmorskan blev lite orolig över mitt hoppande hjärta vid förra besöket och bokade in en tid. Hon tyckte också jag skulle ta upp min kliande hud. Hjärtat var ingen fara och det visste jag ju i princip redan. Jag har haft symptomen förr men de har kommit oftare nu. Jag har läst att hjärtat kan bete sig ganska skumt när man är gravid och ska leva ett tyngre liv och pumpa runt en större blodmängd. Ändå är det väldigt obehagligt. Eftersom hjärtat är en av de saker som håller oss vid liv vill man ju inte att det ska "stanna" fem gånger i minuten. För det är så det känns. Det att hjärtat ibland slår två slag lite för nära varandra märker jag inte, inte ens om jag räknar pulsen, men den längre pausen som blir mellan slag två och tre känns alldeles för lång innan rytmen är igång igen. Och händer det här vart 12:e slag som det gjorde en gång då jag räknade blir det ganska stressigt... Men som sagt. Det är okej!

Det som händer med min hud har jag själv letat fram på nätet. Jag hann dock inte säga till läkaren vad jag läst om utan bara berätta om mina symptom så sa hon genast vad det var. Fysikalisk urtikaria eller nässelutslag. Jag har skrivit om det förr tror jag. Wikipedia säger så här:

Beröring, tryck, friktion, vatten, solljus, förändringar i temperatur med flera fysikaliska faktorer kan hos en del människor utlösa urtikaria. Enkel dermografism, som ungefär fem procent av normalbefolkningen har, innebär att en icke-kliande urtikariell förändring uppstår när man stryker med måttligt tryck över huden. Vid symtomgivande dermografism kliar hudförändringarna. Fördröjd tryckurtikaria utvecklas långsamt från 30 minuter till nio timmar efter tryck mot huden, till exempel under livremmar och BH-band eller under fötterna efter stående på stege.
Trots att jag misstänkt det förr var det skönt att få det bekräftat. Nästa fråga var lite svårare: Finns det nåt jag kan göra för att undvika eller minska besvären? Svar: Nej. Det är inte relaterat till nån matallergi eller sånt, så den tanken får jag släppa. Men lite trist att höra att jag inte kan göra nåt åt saken. Jo, kanske se till att ha lagom mycket kläder på mig så att det inte blir för varmt. Men det där med kläder som skaver kommer jag inte ifrån, jag kan ju inte kasta bh:n och klä mig i poncho precis. Men det finns ju i alla fall hjälp som lindrar ganska bra.

Det här är den bild jag hittade som närmast beskriver hur jag kan se ut, även om det inte brukar vara lika tjocka streck för mig. Jag har helt enkelt inga utslag från början utan känner bara att det kliar och sen när jag kliar (helt normalt) blir det röda revor som om jag hade klöst mig själv. Ibland vet jag inte ens själv att jag kliat mig... Och ibland får jag likadana märken bara av att ta på mig till exempel en bh. Så att prova bh:n om man är ute och shoppar med varm vinterjacka är ingen bra idé...


Sen kan man ju se det från den ljusa sidan och använda sin hud som anteckningspapper, men man vet ju aldrig hur länge det hålls kvar förstås...

Källa


4 kommentarer:

Anonym sa...

Huga! vilka bilder... men skönt att få det bekräftat! Mina vader har varit rätt ok nu men i stället har det börjat på ett nytt ställe på insidan av armarna halvis ner mot armbågarna. Tycker inte jag har nåt som brukar klämma o irritera där.

När jag såg fotot på din rygg kom jag på att jag ju brände mej på solen nåt så vansinnigt på hela ryggsidan en gång för ca 20 år sen. Gubben trodde jag skulle bli tokig för det kliade så fruktansvärt o jag kunde ju inte klia ryggen. Då hjälpte faktiskt kortisonsalva. Men det har du kanske redan provat?! Kanske inte så kul att börja smörja in sig med kortison när man har det kroniskt. Det brukar ju kunna hjälpa mot all sorts kli. Eller hur är det m vanlig kroppsolja? Eller blir det alls bättre m smörjor?
Lille A

Fru Tallund sa...

Jo jag har kortison och det hjälper och jag fick dessutom "lov" att använda det nu. På vissa sidor på nätet står att man ska undvika, men läkaren sa att 1%-ig går bra när det är bara fläckvis. Sen fick jag tips tidigare om en annan salva som var ännu bättre, men dubbelt dyrare.

Anonym sa...

Det du har är ju kronist utrikaria med dermografism.
Behandla med tabletter som innehåller desloratadin.
Jag har samma sak som du.

Fru Tallund sa...

Tack för det tipset! Har inte fått tips om nån medicin tidigare.