14 oktober 2012

Början


Bilden är från början av vår långa vandring i Samariaravinen på Kreta. Mer om den senare. Något annat som fått sin början är mitt personliga träningsprogram. Inte nog med att vi får en massa gratisträning på jobbet via eminenta Your coach, vi har också möjlighet att få ett personligt träningsprogram enligt våra personliga mål och förutsättningar. På frågan om mål svarade jag att jag framförallt vill gå ner i vikt och på frågan hur ofta skrev jag nästan varje dag. Det är NU det ska ske. Det blir inte lättare när åldern ökar.

Och de tog mig på orden. Jag fick ett träningsprogram med EN vilodag. :) Men jag tänkte att det är väl så det ska vara, man ska vara en sån som tränar om man ska hålla sig i form. Det är inte jättetungt och jättelånga program varje dag så jag tror att jag klarar det. Kanske inte med en klackspark, men om proffsen säger att det här ska funka vågar jag tro på det. Mitt problem har ju snarare varit att när jag haft tid att träna har jag ofta tänkt att jag kanske borde vila då jag tränade igår.

Jag får väl börja på och samtidigt lyssna på kroppen. Parallellt med träningen har jag också utmanat en kompis (som också ingår i samma träningsgrupp) vad gäller sömnen. Den som vinner bjuder den andra på bio om tre veckor. :) Tävlingen går helt enkelt ut på att komma oss i säng i tid och inte nattuggla. Sömnen är ju också en viktig faktor för vikten.

Träningsprogrammet ser ut så här:

  • Måndag: MOVE-grupp utmaningen (olika program, men ganska stor utmaning)
  • Tisdag: Hemmaträning, ca 40 minuter länk med 10 min uppvärmning sen 10 ggr med 1 min med högre fart och 1 minut lugnare, sen 10 min nedvarvning
  • Onsdag: Hot Yoga och eventuellt stretchning (kommer först en dryg timme efteråt) på gymmet.
  • Torsdag: MOVE- gå ner i vikt-gruppen (ganska lätt träning)
  • Fredag: Vila!
  • Lördag: 30 minuter spinning på gymmet + 10 styrkeövningar (dem gör jag kanske hemma eftersom ingen kräver gymmaskin)
  • Söndag: 90-120 minuter rask promenad, gärna med stavar
Det jag saknar är träning i gymmaskinerna, för det gillar jag. Men jag måste ju inte följa programmet slaviskt. Kanske jag nån gång kör maskiner efter lördagens spinning. Efter yogan vill jag inte göra det, eftersom man blir så skönt avslappnad av den. 

Idag började jag och kombinerade en vacker frisk höstdag med långpromenad. Jag gick ensam med hunden så stavarna kunde jag inte ta. Jag tycker det är trist att gå så länge här i förorten mitt bland husen så jag valde att gå ut i skogen, mot Molnträsket. Den kortaste vägen härifrån går via skogsstigar. De var inte roliga alls efter det myckna regnandet. Det var halare än på vintervägar... Men när jag väl kom ut på stadig grusväg hade jag kunnat gå hur långt som helst kändes det som. Det går en väg som går runt den lilla sjön som är ca 11 km lång, men det kändes för mycket. Jag vek ändå in på den och det var jätteroligt att gå på en helt ny väg. Sporrande att se hur det såg ut bakom nästa kurva eller backkrön. Jag hade som mål att gå 45 minuter innan jag vände för att i alla fall klara 90 minuter sammanlagt, men vips hade jag gått en timme. Vägen hem var lite längre eftersom jag undvek leran, så jag kom hem efter 126 minuter. Heja!

Nu är mitt nästa projekt att cykla runt sjön, jag måste absolut se hela varvet innan snön kommer. :) Kanske jag får byta ut lördagen spinningpass mot en tur i det fria- om vädret tillåter.


4 kommentarer:

maria sa...

jag har bara varit på massage där, men har hört bara gott om stället så där i allmänhet. så jag skulle nog rekommendera att du tar nåt "skäm bort dig"-paket som dom har! lyx med 100€!

Laura sa...

Jee för det där med sömnen! Jag försöker själv på samma sak. Försöker också sluta äta flera timmar innan jag går och lägger mig så att jag ska kunna få ut så mycket som möjligt av sömnen och så att kroppen inte ska behöva använda så mycket energi på matsmältning under natten. Det förutsätter förstås att jag hinner äta ordentligt i tid. Jag märker att de gånger då jag lyckas med det är jag en helt annan människa gällande energi och mående nästa dag, vilket igen påverkar att jag gör bättre val under dagen x) Gällande långpromenader rekommenderar jag att ta med en god vän om möjligt, det är så roligt att gå och prata att det snabbt har gått två timmar. Jag hade en sådan promenadkompis förr men nu har hon flyttat bort så mina långpromenader har minskat drastiskt. Förstås kan det också vara terapeutiskt att bara gå omkring och tänka... OCH det går ju också att ringa till någon vän, ännu bättre om man har handsfree.

Förlåt att den här kommentaren blev en liten roman här på din blogg. Helt tydligt är jag fascinerad av sömn och långpromenader ;)

Sandra sa...

Ser fram emot att se mer från Samaria - gick den själv för ett halvt liv sedan men skulle gärna uppdatera upplevelsen. Lycka till med träningsprogrammet! Jag borde haka på sömnutmaningen, definitivt.

Fru Tallund sa...

Bra Sandra- då har jag en orsak att få till det! :)

Laura: Du får hjärtans gärna skriva långt och ofta! :)

Du har nog kommit en bit längre med sömnen om du tänker på när du äter.Jag brukar märka att jag är hungrig alldeles för sent. Och vad gäller promenadunderhållning: Jag hade mp3-spelaren full med bra poddradio men batteriet dog efter en kvart. :( Vänner är ju förstås ännu bättre om man lyckas ordna det. Ska försöka bli bättre på det om jag nu "ska" ut varje söndag. Det är mycket hockey då, så jag har inte ens gubben att ta till.