23 oktober 2013

Ful men grymt god gryta

Det är helt underbart att få mail från Kokaihop.se för nästan varje gång hittar jag ett nytt recept att testa och många saker har blivit favoriter som vi knappast skulle ha provat annars. Igår blev det den här snabblagade indiska rätten. Den hade exakt den rätta indiska kryddsmaken, en massa smaker och lagom mycket sting utan att vara brännande. Kryddsmaken stannade kvar i munnen flera timmar efteråt. När det gäller restaurangmat är kanske indiskt det jag gillar mest även om det inte blir så ofta. Men nu kan jag ju själv! Den här rätten har dock en massa variationsmöjligheter. Mer om dem efter receptet.


Indisk gryta med halloumi, solroskärnor och ingefära

Kryddpasta

2 dl solrosfrön (borde kanske ligga i blöt, det var svårmixat)
2 msk rapsolja
2 msk ingefära, färsk, riven
1 tsk spiskummin 
2 msk honung 
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar 
2 msk garam masala


Övriga ingredienser

400 gram passerade tomater 
1 burk kokosmjölk 
300 gram halloumi, fetaost eller quorn 
  • Mixa alla ingredienser till kryddpastan med en mixerstav till en slät, tjock smet. (Det framgår inte i receptet men jag tror man borde lägga solrosfröna i blöt på förhand. Min stavmixer orkade inte alls med så jag tillsatte lite vatten. Då gick det bättre men istället klibbade det fast ordentligt i mixern.)
  • Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs halloumin (eller quornbitarna) tillsammans med kryddpastan. Tillsätt kokosmjölk och passerade tomater, och om du har halloumi eller fetaostbitar är det faktiskt klart så fort det blivit varmt. Om du valt quorn: låt puttra på medelvärme ca 15 min.
  • Servera med Naanbröd (eller surdegsbröd som i vårt fall), ris och sallad. skippa ris och sallad. 
Vi åt denna sats på två, men hade bara bröd till. Vi hade 250 g halloumi och 500 g passerade tomater annars följde jag receptet. Garam masala är en alldeles underbar kryddblandning som redan innehåller både spiskummin och cayennepeppar, men kanske man ville framhäva de smakerna ytterligare? Jag blev så glad då jag hittade Garam masala i min vanliga mataffär. Hade kryddan för många år sen men inte fattat att den saknas i mitt kök. Instant India liksom. :)

Min man saknade köttet och jag tyckte också att det var en lite "tom" sås även om den var god. Den var dessutom väldigt såsig därför åt vi med sked ur djup tallrik. Man kan hålla den vegetarisk genom att tillsätta till exempel broccoli, det tror jag skulle funka bra. Men också blanda i kyckling eller annat kött. Och kanske äta med ris. Då tror jag nog satsen skulle räcka till fyra. Funderade också på om man kunde ha kokos i fast form och bara ha tomat som flytande. Finns mycket att experimentera med men kryddblandningen var som sagt helt perfekt.


4 kommentarer:

story sa...

Gott.

Fru Tallund sa...

Rekommenderas! :)

alegni sa...

Låter gott och ska testas. Jag lagar mycket indiskt, men har aldrig blandat tomat och kokos tidigare, så det ska jag försöka mig på nu. Vi har en vegetarian i familjen, så jag brukar ofta ersätta kött i rätter med just broccoli och/eller gröna bönor (också fortfarande efter att vegesonen flyttat hemifrån).

Fru Tallund sa...

Ja, som jag skrev tidigare känns det som om den här grytan har oändliga variationsmöjligheter. :) Skriv gärna hur det blev om du testar nån egen kombination.