Indisk gryta med halloumi, solroskärnor och ingefära
Kryddpasta
2 dl solrosfrön (borde kanske ligga i blöt, det var svårmixat)
2 msk rapsolja
2 msk ingefära, färsk, riven
1 tsk spiskummin
2 msk honung
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
2 msk garam masala
Övriga ingredienser
400 gram passerade tomater
400 gram passerade tomater
1 burk kokosmjölk
300 gram halloumi, fetaost eller quorn
- Mixa alla ingredienser till kryddpastan med en mixerstav till en slät, tjock smet. (Det framgår inte i receptet men jag tror man borde lägga solrosfröna i blöt på förhand. Min stavmixer orkade inte alls med så jag tillsatte lite vatten. Då gick det bättre men istället klibbade det fast ordentligt i mixern.)
- Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs halloumin (eller quornbitarna) tillsammans med kryddpastan. Tillsätt kokosmjölk och passerade tomater, och om du har halloumi eller fetaostbitar är det faktiskt klart så fort det blivit varmt. Om du valt quorn: låt puttra på medelvärme ca 15 min.
- Servera med Naanbröd (eller surdegsbröd som i vårt fall), ris och sallad. skippa ris och sallad.
Min man saknade köttet och jag tyckte också att det var en lite "tom" sås även om den var god. Den var dessutom väldigt såsig därför åt vi med sked ur djup tallrik. Man kan hålla den vegetarisk genom att tillsätta till exempel broccoli, det tror jag skulle funka bra. Men också blanda i kyckling eller annat kött. Och kanske äta med ris. Då tror jag nog satsen skulle räcka till fyra. Funderade också på om man kunde ha kokos i fast form och bara ha tomat som flytande. Finns mycket att experimentera med men kryddblandningen var som sagt helt perfekt.
4 kommentarer:
Gott.
Rekommenderas! :)
Låter gott och ska testas. Jag lagar mycket indiskt, men har aldrig blandat tomat och kokos tidigare, så det ska jag försöka mig på nu. Vi har en vegetarian i familjen, så jag brukar ofta ersätta kött i rätter med just broccoli och/eller gröna bönor (också fortfarande efter att vegesonen flyttat hemifrån).
Ja, som jag skrev tidigare känns det som om den här grytan har oändliga variationsmöjligheter. :) Skriv gärna hur det blev om du testar nån egen kombination.
Skicka en kommentar